Jump to content
Velkommen til Jubii Debat
dewey

Arbejdsløs: Giv alle ret til at arbejde – så må vi deles om det a

Recommended Posts

dewey

https://www.information.dk/debat/2020/09/arbejdsloes-giv-ret-arbejde-saa-maa-deles-arbejde#comment-1457987 lang artikel

Staten bør sørge for, at der er et arbejde til alle ved blandt andet at lave flere løntilskudsjob, praktikpladser og ved at forkorte arbejdsugen, så arbejdet bliver fordelt på flest mulige hænder, skriver Rasmus Ø. Jensen i dette debatindlæg.

Vi taler meget om, at det skal kunne betale sig for den enkelte at arbejde, men sjældent om, at det burde være vores alle sammens fælles forpligtelse at sørge for, at der er arbejde til enhver, der kan arbejde, og dermed også mindre arbejde.

For vi burde betragte alle som arbejdsværdige. Og vi burde deles om de arbejdsopgaver, der er – og som bliver færre og færre. Her taler jeg vel at mærke om reelle arbejdsopgaver, ikke ’aktivering’ eller tomt arbejde. Det må da være muligt.

Jeg har ikke selv en komplet løsning, men her er syv konkrete tiltag, jeg synes, at vi som samfund skal indføre: LÆS ALLE 7 TILTAG I LINKET

1. Ret til arbejde

Vi skal ændre Grundlovens paragraf 75 sådan, at arbejde ikke blot fremstår som noget, vi skal »tilstræbe«, at en enhver »arbejdsduelig borger« har.

Arbejde skal fremhæves i lovteksten som noget, alle arbejdsduelige borgere har ret til. Så vil der ikke længere være en grundlovssikret undskyldning for ikke at lade alle, der kan arbejde, deles om arbejdet.

6. Kortere arbejdsuge

Vi skal nedsætte arbejdstiden for alle på nær nogle få, heriblandt ministre og visse andre ledere, da det i disse tilfælde er for uhensigtsmæssigt med tidsbegrænsninger. Det skal ske for mere jævnt at kunne fordele det arbejde, der findes, og som mange formoder, at der bliver markant mindre af som følge af automatisering.

Selv om en kortere arbejdsuge isoleret set medfører et fald i reallønnen, kan staten kompensere for denne lønnedgang ved for eksempel at sænke moms og afgifter eller priser på bestemte varer og ydelser. De penge bliver nemmere at finde, fordi færre arbejdstimer for alle også medfører markant færre udgifter til social- og sundhedsvæsen samt mindre sygefravær og tabt arbejdsfortjeneste som følge af mindre nedslidning, stress, angst og depression m.m.

 

Ren utopi det kan aldrig lade sig gøre at gennemføre.

Eller - hvad mener du?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Erpe

Jeg mener, at det er et pseudoproblem og, at forslaget er en pseudoløsning. For dels er der stadig fuld beskæftigelse, og dels kan man jo ikke bare sætte ukvalificerede til at udføre andres arbejde.

Men forslaget udspringer jo nok af, at der bliver mindre og mindre fysisk arbejde for ufaglærte. For dette arbejde overtages jo af maskinerne. Derfor frygtede man jo også engang, at vi ville få stor arbejdsløshed af denne grund. Det skete bare aldrig, fordi de nye teknologier jo blev ved med at skabe jobs andre steder. Vi er desuden fantasifulde og derfor tilbøjelige til hele tiden at opfinde nye jobs, når vi får mulighed for det.

Så stor arbejdsløshed ser nærmere ud til kun at være et problem fra fortiden. Ikke meget tyder på, at vi igen risikere stor arbejdsløshed sådan, som det skete i 1930’erne.

Desuden har vi jo nu høj arbejdsløshedunderstøttelse og bistand til de få arbejdsløse, som vi alligevel uundgåeligt får, fordi ikke alle gider eller kan tage et hvilket som helst job. Problemerne omkring dette er derfor til at leve med.

  • Synes godt om 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind×
×
  • Opret ny...