stud.psyk

Den gode død?

Recommended Posts

stud.psyk

Kære jer

Jeg studerer psykologi, og arbejde frivilligt hos Røde Kors' vågetjeneste. Det vil sige, at jeg tager ud til døende mennesker (oftest uden pårørende), og sidder hos dem i deres sidste timer. Jeg elsker dette job, og det har gjort mig meget nysgerrig på, hvad det vil sige at dø på en "god måde". Jeg er desuden især interesseret i, hvad der fylder af følelser, tanker og behov hos den døende selv i den sidste tid, da denne vinkel synes at være en smule underbelyst. Jeg kan fx finde en masse litteratur om sorg, og hvordan dødsfald i øvrigt påvirker de efterladte. Men de døende/alvorligt syge selv hører man desværre ikke meget om eller fra.

Emnet er så småt ved at nå medierne, men jeg kunne godt tænke mig at høre lidt fra helt almindelige danskere. Har i nogle erfaringer, eller har i gjort jer nogle tanker om emnet, som i har lyst til at dele?

Tusind tak for at læse dette indlæg, og jeg håber i får en dejlig dag.

 

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Lovedrive

Hej stud. Psyk. 

Jeg er sygeplejerske og har haft mange samtaler med ældre og døende mennesker gennem de 26 år jeg har været sygeplejerske. Det er meget individuelt hvad de giver udtryk for men det jeg oftest har hørt er at de frygter smerter og at være alene i den sidste tid, mere end selve døden. Nogle har uopklarede ting f eks konflikter i familien eller tanker om egen adfærd gennem livet der fylder meget. Hvis man kan støtte op om at få løst dette eller støtte til "syndsforladelse" giver det en ro som gør det nemmere at give slip. Nogle vil gerne tale med en præst, også selv om de ikke er religiøse i den forstand. Mange bekymrer sig om hvordan familien skal klare sig, andre er kede af at ikke se børnbørn og oldebørn vokse op. Ægtefæller uanset alder fylder altid meget. Den døende sørger i den grad over tabet af det liv der nu ikke bliver. Det er vigtigt at tale åbent om det de oplever. 

I de sidste timer hvor bevidstheden ofte er sænket, er sanserne stadig påvirkbare, lyd, lys, duft og berøring er med til at skabe ro. Nogle gange skal den døende "gives lov" til at give slip. 

Jeg kan i øvrigt anbefale dig at læse hospicesygeplejerske Rita Nielsens bøger om emnet. 

  • Synes godt om 2

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
stig6499

Døden er hård for de efterlatte , personen som er død er sgu ligeglad for han/hun er død ,og man kommer sgu ikke i himlen eller helvede , når man dør er det sgu slut ligesom når man slukker lyset , den gode død er om man mener man har haft et godt liv ,og er parat til at dø , der har selvfølgelig været op ture og ned ture , men hvis man mener at i det store hele har haft et godt liv , så er det en god død , så er der dem som dør af sygdom , det kan være en dødlig sygdom , den er sgu hård , jeg mener at det er forkert at man ikke må hjælpe dødligt syge til at komme her fra på en ordentlig måde , altså aktiv dødshjælp , hvis jeg en dag får en dødlig sygdom og bliver holdt kunstigt i live , så mener at det er mere humant at få aktiv dødshjælp 

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind