dewey

UNESCO - karneval på verdensarvsliste - anklage for racisme

Recommended Posts

dewey

https://www.berlingske.dk/aok/unesco-satte-karneval-paa-verdensarvlisten.-nu-bliver-det-anklaget-for-racisme

UNESCO bør fjerne et traditionelt karneval fra sin verdensarvsliste.

Det mener en række aktivister, der kritiserer, at det ældgamle karneval hvert år fremviser en »vild« indfødt med et sortmalet ansigt. Aktivister fra flere europæiske lande har ifølge The Guardian udtalt, at karnevalet, der finder sted i den belgiske by Ath, dermed bliver »en slags symbolsk vold mod sorte minoriteter.«

Ved karnevalet, der begynder i morgen,  bærer hvide mand en lænke om halsen og en ring gennem næsen.

Ifølge festivalens webside er figuren et eksempel på 1800-tallets eksotisme, men i et brev til UNESCO hedder det, at figuren bærer alle de ydmygende tegn, som vore racistiske samfund gennem historien har overført til sorte mennesker. Brevet er underskrevet af 13 aktivist-grupper og dusinvis af aktivister og akademikere fra hele Europa. Brevskriverne mener, at karnevalet afspejler den virkelige fysiske vold og diskrimination, som de sorte befolkninger oplevede.

En talsmand for gruppen Bruxelles-panterne, Mouhad Reghif, siger til The Guardian, at traditionen med at male ansigter sorte havde alvorlige konsekvenser for sorte mennesker i den gamle kolonimagt Belgien og andre steder i Europa. Han siger også, at han siden kampagnen startede har modtaget mange trusselsbreve.

»Der er stadig den opfattelse fra 1950erne og 1960erne i Belgien, at Belgien bragte civilisationen til Congo, og at kolonialisme var en god ting. Med de holdninger vedligeholdes negrofobien og den tanke om hvidt herredømme, der blev født i kolonitiden« mener Mouhad Reghif.

I Ath fremvises også andre sorte ansigter, herunder en sortmalet djævel, der er klædt i sort og med røde horn.

Men Laurent Dubuisson, der er historiker og leder af et lokalt museum i Ath, afviser anklagerne for racisme:

»Hele byen er blevet noget overrasket over polemikken, fordi denne figur, denne vilde, er særdeles populær. Den vilde er festivalens egentlige stjerne,« siger han til The Guardian og tilføjer, at karnevalets deltagere altid udviser stor medfølelse med figuren. Han påpeger samtidig, at figuren ikke er blevet ændret, siden UNESCO i 2005 satte karnevalet på sin verdensarvsliste.

»Den vilde er en del af den kulturelle arv på samme måde som den katolske kirke eller et museum er. Kunst skabt for 200, 300 eller 500 år siden kan virke chokerende på moderne mennesker.«

 

Hvad mener du - bør UNESCO fjerne et traditionelt karneval fra sin verdensarvsliste?

 

Selvfølgelig ikke - og jeg håber heller ikke, det vil ske - men det er jo blevet in at anklage og opfatte snart alt som racisme.

 

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
ThomasSneum

Der er jo en "ting" for tiden imod BlackFace masker. 

Vi har det det herhjemme ved skole-udklædning og revyer. Vi ser det ved Amerikansk Fodbold (RedSkin) og mange flere steder. Vi have også hele hotentot tingen i Bonbon land. Problemet er at det illustration er ekstremt karikeret, og i sin tid baseret på naivitet. Naturligvis kan folk føle sig provokeret af denne fremstilling af farvede mennesker - og det må dem som anvender "Black Face" jo tage til eftertragtning - og måske bør man da overveje om det er nødvendigt. 

Personligt mener jeg ikke at vi nødvendigvis skal ændre gamle traditioner hvor Black Face har været brugt. Det er fx også fjollet at fjerne billeder og tekst fra Bøger som TinTin. Men folk bør jo undervises i at den naive tilgang til farvedem var et levn fra fortiden.   

  • Synes godt om 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Lucianone
Skrevet (redigeret)

Hvad så med Sankt Hans Aften? Der brænder man hekse på bålet. Heksene var i virkeligheden bare almindelige kvinder, der turde være lidt frigjorte og gå imod de patriarkalske normer. I  virkeligheden burde måske også stoppe med at fejre Sankt Hans.....det er jo sådan set en efterabning af et satanisk ofringsritual, hvor man ofrer kvinder på bålet.

Redigeret af Lucianone
  • Synes godt om 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
dna

Alle disse mennesker som ikke har noget vigtigere at tage sig til end at føle sig krænket over det ene eller andet (ofte på andres vegne) tænker jeg må have nogle triste og glædesløse liv. De har altid så travlt med at stoppe andre i at leve deres liv. 

  • Synes godt om 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind