dewey

Hvornår må man trække nazi-kortet?

Recommended Posts

dewey

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/historiker-hvornaar-maa-man-traekke-nazi-kortet  (LANG ARTIKEL)

Nazi-sammenligninger bliver let meningsløse. Men nazismens forbrydelser kan og skal tjene som pejlemærke, når vi minder hinanden om, at der er historiske erfaringer, vi aldrig vil se gentaget, skriver historiker Jes Fabricius Møller i dagens kronik kristeligt dagblads kronik 16. maj 2019

I 1990 formulerede den amerikanske advokat Mike Godwin en generel tendens for diskussioner på internettet: Jo længere de varer, desto større er sandsynligheden for, at Hitler eller nazismen bliver inddraget. Godwins lov, som den kaldes, er en advarsel til alle om ikke at trække diskussionerne ud af proportioner. Det er ikke alle politiske tiltag eller synspunkter, der fører direkte til et nyt holocaust.

At spille Hitler-kortet indebærer et nederlag. Hvis man først har brug for at referere til ekstremerne, må det betyde, at alle nuancer er gået tabt.

Men hvad så, hvis det faktisk er relevant at inddrage nazismen som sammenligningsgrundlag? Hvad nu, hvis de forslag og de idéer, der er på tale, kan sidestilles med den politik, som nazisterne gik ind for?

Spørgsmålet er blevet aktuelt i forbindelse med, at to partier til højre for Dansk Folkeparti nu stiller op til Folketinget. Historikere har en tendens til at være skeptiske med hensyn til den slags sammenligninger. Det skyldes primært, at vi ofte forstår fænomener i deres kontekst. Hitler og den tyske nazisme skal forstås som et produkt af de særlige omstændigheder, der gjorde sig gældende i Weimarrepublikken, og verden i dag ser jo helt anderledes ud, og selv de partier, der nu kalder sig nazister, er slet ikke så nazistiske endda og udgør ingen nævneværdig trussel mod verdensfreden. Historikere vil med andre ord altid være de første til at pege på forskellene snarere end lighederne mellem nutid og fortid.

 

Hvornår må man trække nazi-kortet? 

 

For mig slet ikke, da det ingen mening giver i en debat at sammenligne nutidens politiske problemer og argumentere med nazisternes rædsler for over 70 år siden. 

Nazi-kortet er blevet trukket adskillige gange i denne valgkamp både på og uden for nettet, siden Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik udnævnte Rasmus Paludan til at være nazist.

 

 

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
ThomasSneum

Man må naturligvis sammenlige med nazister, når der er et sammenligningsgrundlag. 

  • Synes godt om 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind