Jump to content
Velkommen til Jubii Debat
dewey

En verden der aldrig har eksisteret

Recommended Posts

dewey

Et stort land,  blå himmel, gedigen, arkitektur, frodig natur - på mere end 100 år gamle  farvefotos ser de tyske kolonier ud som drømme destinationer. I 1910 blev billederne offentliggjort i et Berlin-forlags udstillingsværk.

Det havde længe været kendt, at kolonierne ikke var så strålende som publikationen havde til hensigt at fortælle. Men hvordan opstod denne postkort idyl og hvorfor? Hvordan lykkedes det at narre betragterne til en verden, der aldrig har eksisteret?

Farvefotografierne skulle vække mere begejstring for de tyske kolonier. I slutningen af det 19. århundrede havde europæiske magter delt især hele det afrikanske kontinent mellem sig. Også det et tyske rige higede efter en "plads i solen", såvel i Afrika som i Asien. Og fra 1884, blafrede det sort-hvide-røde kejserlige flag over Tysk Sydvestafrika, nu Namibia, Togo, Cameroun og tysk Østafrika, som nu er  delt mellem staterne Tanzania, Rwanda, Burundi og Mozambique.

De farverige billeder fra de tyske "beskyttede områder", som de voldsomt besatte områder eufemistiske blev kaldt, fandt et stort publikum i det tyske kejserrige.

Som led i et forskningsprojekt, der finansieres af Gerda Henkel-fonden, opsporede Köln-historikeren Jens Jäger, fotografen Bruno Marquardt, Eduard Kiewning og Robert Lohmeyer. Han fandt hvad han ledte efter i Lohmeyers efterladenskaber: Billeder fra Lohmeyers rejser 1907/08  til Togo og Cameroun, 1909 til Sydvestafrika og Østafrika.

Lohmeyer var lige blevet ph.d. i fotokemi, da han forlod Hamburg til Togo med skibet "Edea".

 

Alle billederne kan ses i dette link: https://www.spiegel.de/einestages/fruehe-farbfotos-deutschen-kolonien-menschenleere-traumziele-a-1263089.html scroll ned på siden og klik på Fotos, fremkommer der en side med et rødt kryds klik på krydset og billedet kommer frem.

 

Billeder: Spiegel.de/ Verlagsanstalt für Farbenphotographie Weller & Hüttig

Ved Kolmanskop ca. ti kilometer øst for havnebyen Lüderitz,  blev de første diamanter fundet, fotograferet af Robert Lohmeyer i1909.

 

image-1416569-galleryV9-cvuz-1416569.jpg

 

Hamburger Straße i Lomé, Togo.

image-1416568-galleryV9-walf-1416568.jpg

 

Vejarbejde Francois-Pas, Togo

image-1415263-galleryV9-iuwl-1415263.jpg

 

Blå himmel, blåt hav, gult sand: Swakopmund lignede en hyggelig badeby på billeder. Indtrykket i virkeligheden var anderledes: "Ikke et træ eller en busk", klagede Lohmeyer, "selv ikke et grønt græsstrå kan ses"  jeg kunne ikke tænke på noget næsten mere sørgeligt end at leve her permanent",

image-1415167-galleryV9-hrql-1415167.jpg

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind×
×
  • Opret ny...