Jump to content
Velkommen til Jubii Debat
CV:Jensen

Lasagne Jesolo

Recommended Posts

CV:Jensen

Her får i min opskrift på lasagne, som er bleven perfektioneret igennem årtusinder, indtil jeg fik fingrene i opskriften og lavede om.

Du skal bruge til kødsauce:

500-600 gram hakket okse. 7-10% er fint, undgå højere fedt indhold da det ikke smager godt.

1 stort løg

2 stilke bladselleri

3 gulerødder

1 fed hvidløg.

1 dåse flået tomat

en af de små dåser tomat pure, eller en halv af de høje.

1 "Fond du chef" beef, bouillon. Det er ret væsentligt at du vælger denne, da den er uden E numre eller andet gejl, kun råvarer. Du kan selv læse deres varedeklaration. Den er supermarkedets bedste kvalitet. Det kan godt være du syntes touch of taste smager bedre, men smag og kvalitet er ikke det samme. Her er vi ikke interesseret i kantaral- eller rødvin- bismag, så vi vælger den rene vare. Hvis du tager en knorr terning, kommer lasagnen til at smage af knorr terning. Fond du chef gelatinen er den bedste.

1/2 til en hel strøget teske af salt og peber. Ikke så meget salt igen, da bouillon er saltet.

1 teske tørret basilikum er fint, oregano er et andet valg, man kan bruge begge samtidig.

4-5 dl væde til at gøre saucen lind, så pasta pladerne bliver kogt ordentligt i ovnen. Enten 4-5- dl mælk, da du har købt en liter og skal bruge halvdelen til bechamel. Eller vand fra hanen. Bruger du mælk, mister saucen sin flotte røde farve, men det ses ikke når den serveres.

Becahmel sauce:

En fed skive smør (50 gram)

mel til at lave roux

1/2 liter mælk

salt og peber

en smule revet muskat nød

En kugle mozarella ost

Derudover skal du bruge:

en til kugle mozarella. Altså 2 ialt.

en pakke reven parmesan.

En pakke Lasagne plader

Så går vi igang:

Start med at snitte grøntsager. Jeg ved godt jeg skrev hvor meget du skal bruge, men tommelfinger reglen er vigtigere end eksakte værdier (Da løg og gulerødder ikke er eksakte værdier, men er relative værdier). Der skal være omtrent ligeså megen volume snittet grøntsager, som der er kød. Så kød og grønt er half and half. Det hele skal dices, gerne så fint som muligt, dog skal hvidløgs fedet snittes i tynde skiver. Der skal være mere løg end gulerødder, og mere gulerødder end bladselleri. Italiernener siger 2:1:1, altså dobbelt så meget løg som de andre to. Men hos mig er der omtrent lige meget.

Svits grøntsagerne i oliven olie, lad løgene blive klare, og hav lidt tålmodighed. Tilsæt kød, og arbejd det godt igennem imens det svitser, så der ikke er nogle store stykker. Når du flytter på kødet, kan du se fedtet derfra løbe ud i gryden. Nogle italienere står og venter på at det alt sammen er stegt væk, men lad være med det. Du skal bare give det lidt mere tid end du egentlig havde tænkt dig da du startede.

Når der er godt brunet igennem, tilsætter du dine flåede tomater. Og tilsæt din tomat pure, for den flotte farves skyld, og lidt ekstra sødme. Tilsæt bouillon, og salt og peber og krydderier.

Nu har du sådan set min spaghetti sauce, og du kan tillade dig at droppe alle dine planer, og koge nogle spaghetti og servere det istedet. Men hvis du fortsætter, så skal du tilsætte noget væde til saucen. Mælk eller vand, 4-5 dl. Vælger du vand kan du opløse din bouillon terning deri, og enda varme det op separat. men det behøves ikke.

Lad nu kødsauce stå og simre, lad det ikke koge ind, så hold varmen nede.

Smelt smør i en anden gryde, når det bruser op tilsæt mel, så du får en roux. ca lige meget smør og mel, lad os sige 50 gram smør. Husk, smør sætter sig bag ørerne, det er der ingen der opdager.

Lad det stege i 30 sekunders tid imen du rører rundt, så du får fjernet mel-smag, hvis det er grynet har du tilsat for meget mel. Tilsæt 5 dl mælk, og varm det op så saucen tykner. Basic stuff. Tilsæt salt og peber, nogle vil vælge hvid peber til hvid sauce, men ærlig talt, med mindre folk obducerer din lasagne opdager de det nok ikke hvis du bruger sort peber. Tilsæt en smule muskat, lasagnen er i forvejen ret krydret og bliver ikke bedre af for meget nyt krydderi. En kvart nød eller mindre er fint.

Tag din ene af dine to mozarella kugler og bryd den op i småstykker. Tjat stykker ned i sovsen imens de smelter. 1/2 kugle mosarella plejer saucen at kunne trække. Saucen må ikke blive "ostet", hvis den bliver det, tilsæt lidt mere mælk eller lidt vand, og hold inde med dit forehavende.

Lad bechamel sauce stå og simre lidt, smag på begge saucer, tænd din ovn, 180 grader. Find dit lasagne fad frem. Sluk for kogepladerne

Nederst lægger du i fadet et lag kødsauce. Vi skal have 3 lag pastaplader, så administrer dine saucer derefter. Derovenpå, lægger du med en grydeske, bechamel sauce henover. Den skal ikke nødvendigvis dække det hele, 3 tværgående striber plejer at være fint. Tag din mozarella, og put ostestykker ovenpå bechamel saucen. Husk du skal gøre dette 3 gange, så administrer også din mosarella. Dæk til med et lag lasagne plader.

Ovenpå pladerne, gentager du proceduren. Placer bechamel strategisk, altså andre steder end det underliggende lag. Efter tre lag lasagne plader, dækker du til med den sidste kødsauce, det er vigtigt at du kan dække øverste lag, så pladerne kan koge i ovnen. Øverste lag kødsauce er vigtigere end nederste lag. Brug den sidste bechamel, læg de sidste mozarella stykker oven på, og tag din færdigkøbte revne parmesan, og drys udover hele lasagnen. Nyreven parmesan er selvfølgelig et endnu bedre valg.

Put lasagnen i ovnen i 40 minutter. Tag den ud og lad den hvile i 15-20 minutter. Den er god til at holde på varmen, og er for varm at spise hvis du ikke lader den hvile.

Hvis lasagnen løber ud når du serverer, har du brugt for meget væde i din kødsauce. Hvis istedet pastaen smager af pap, har du brugt for lidt væde.

Men den skulle gerne være helt perfekt, og endnu bedre dagen efter. Husk, det er altid godt at kunne lave en lasagne, hvis du vil imponere venner, eller bliver taget til fange af fjender.

Lasagnen er ikke så tung, da man bruger samme mængde grønt til kødsaucen som hakket kød.  Hvis man gerne vil gøre den endnu sundere, vil jeg anbefale et lag stuvet spinat i midten af lasagnen.

 Velbekomme.

 

Redigeret af CV:Jensen
  • Synes godt om 1
  • Elsker 1

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret dig som bruger eller log ind for at deltage i debatten.

Du skal have en profil for at kunne kommentere...

Opret ny bruger

Opret dig på Danmarks største Debat site - det er nemt!

Opret ny bruger

Log ind

Har du allerede oprettet en bruger? Log ind her.

Log ind×
×
  • Opret ny...